bicarasepi

Bicaraku bicara sepi...dengarkan jika sudi...kerana ia akan terus di sini....walau aku perlu berbicara sendiri..

Tuesday, October 28, 2008

Cucu2 ku..rindu tau!!

Assalamualaikum..

korang tengok la gelagat cucu2 aku..tu baru dua...the third one coming soon..hehehe.


posing maut tuh!!















khusyuk tgk citer Alvin n the chipmunks..


mulut penuh ngan kacang goreng ..



video

cara beb!!..

video

aksi2 cute..

video

malu2 gitu..

Itu la cucu2 kitaorang..aku n abang dah mula rindukan dorang nie walhal baru semalam dorang balik S'pore. Aku sedih plak bila dorang nanges masa nak balik. Yang abang , Ashraf ..ajak kami naik kereta tu sekali. Yang adik, Aishah..sambil nanges pun leh bagi flying kiss kat nenek n atoknya. Luv both of them..muahhhhhhhhhhh!!!

Wassalam.

Thursday, October 16, 2008

Anak2 muridku..

Assalamualaikum..


Sejak naik raye lepas bercuti raye sakan..ramai gak ler guru2 sekolah aku kena pergi berkursus. Nasibbaik aku tak kena pergi..*tingat kata2 GB lama aku..."You don't have to go..over exposed already"*........kehkehkeh. Ada yang kena pergi agak lama...dua minggu tuH. Jenuh ler kami nak cover kelas dia..exam lak dah dekat. Sape la yang akan menjadi mangsa menanda kertas pekse kelas dia...hahaha. sekali lagi aku bernasib baik sebab bukan guru BI yang pergi kursus tu...hiks.


Bila guru2 kena pergi berkursus maka guru2 yang tinggal nie kena lah mengcover kelas depa. Yang nie aku tidak terkecuali. Kalau satu hari tu banyak free..oraitlah gak. Tapi yang paling menyeksakan bila waktu mengajar dah 8 waktu..tetibe dapat 'autograf'..*kena sign ler tu*. Mulut kadang2 bebel gak tapi masuk tetap masuk..hehehe.


Semalam aku kena ganti sorang guru..untuk 1/2 jam jek. Tak kisah ler kan tapi kelas Tahun 1 tuh!!. Tengok 'autograf'...bukan kelas yang dulu tu...alhamdulilah. Kalau kena masuk kelas yang dulu mesti budak tu ade. Bila dikenang2 ..gelihati pun ade. Bese lar kan..murid Tahun 1..still manja dan agak nakal dalam baik. Budak tu lah...*comel memang comel* yang menepuk2 meja, ketawa sambil berkata "Kelako la citer teacher nie". Masa tu kan aku baru cakap.."Once upon a time...". Ampeh punyer anak murid. Aku tak amek ati pun..tapi lepas tu aku nasihatkan dia. Sekarang nie..bile budak tu nampak aku..dia senyum jek.


Kelas yang aku masuk nie..tak bising sangat. Aku ingatkan ade guru kat dalam kelas. Aku beri salam dan mereka menjawab salam aku. Aku tengok dorang seakan2 sibuk bebeno. Aku pergi kat meja murid lelaki * dorang dok berkumpul*..roper2nyer dorang sibuk buat seni lipatan. Dorang buat rocket...sampan..dan beberapa benda lagi.

kreatif gak la dorang nie.

Kemudian aku terpandang kearah kelompok murid perempuan. Aku tengok jek ape yang dorang buat. Memang menarik. Mereka meniru membuat aktiviti yang dilakukan oleh emak2 mereka semasa bulan Ramadhan yang lepas. Aku tanya kat dorang.."Buat kuih ape tu?"..Dorang kat kat aku.."Buat kuih tart"...hahaha...Ilham suker tu.

video

wat pe tu kak??!!

Korang tengok lah...serupa cam mak dorang wat kot. Aku jadi ralit tengokkan aktiviti mereka nie. Abis ler palstersin dorang...hahaha. tapi aku cakap kat dorang..."Jangan makan betul2 tau"...

Wassalam.

Thursday, October 02, 2008

Selamat Beraye!!

Assalamualaikum..
Cepatkan masa berlalu? Hari nie dah raya ke dua...

Pertama-tamanya aku nak ucapkan Selamat Hari Raya..*lom terlambatkan?*pada semua kengkawan di alam cyber...di alam nyata..yang jauh dan dekat. To those yang terkadang tersinggah kat pondok buruk aku nie pun...Selamat Hari Raya yer..hiks.


Di hari2 terakhir Ramadhan..aku teruji gak la. Cuaca kat Melaka nie kejap panas....kejap hujan. Tak boleh nak agak dah. Aku plak masa tu sibuk wat kuih raya...kes dah terlambat sebab lari dari perancangan nih. Balik2 jek dari sekolah ..solat...pastu terus wat kuih. Ada sekali tu kan...aku rasa cam nak nangis sebab adunan biskut yang aku buat tu terbanyak...kehkehkeh. Selalunya aku cuma wat separuh quantity adunan yang asal. Ntah camner ..ari tu aku boleh sukat ikut adunan asal. Bila dah siap diadun..amek ko!!! terkojut den!! Aku terjerit..*dalam ati jek*...bila nak siap membako nih?...muahahaha. Tapikan berkat kesabaran..*masa tu rasa cam nak gogok air jek tau..hiks*..selesai gak la aku membakonya dan kesannya...aku masak simple sesimple2nya tuk berbuka...sayur bening n ikan goreng..(mujur AM tak leh makan pedas2).



Di hari akhir Ramadhan..aku bangun awal. Ari2 lain pun bangun awal per..nak pergi sekolah kan?. AM dan aku ke paso..before that kami singgah kat gerai jual daging...kami beli daging 3 kilo. Aku nampak ade tulang serangka so aku pun order la dari adik tu..*orang yang menguruskannya lom sampai*. Aku cakap kat adik tu..nnt aku amek lepas balik dari paso. Then aku n AM pun pergi la ke paso...beli apa2 yang patut. Masa balik kami singgah kat gerai tu...adik tukan terus tepuk dahi dia...aku dah agak dah...dia terlupa. Mujur aku tak ngidam..kalu tak mahu aku nangis mendodoi2 depan adik tu. Niat kami nak berbuka puasa makan sup tulang diganti dengan sup daging...apa2 pun alhamdulilah...sup gak kan? hiks.
Sesampai kat rumah..aku start la wa keje2 persediaan bahan untuk memasak. Kerja masak-menasak selesai before waktu berbuka. Aku masak ayam masak merah , daging kerisik , sambal kacang..lodeh aku masak di pagi raya.Lepas berbuka kan...aku ngan AM macam nak pengsan..penat sangat2..tapi alhamdulilah tak lah sampai demam.



Di pagi raya...aku ke dapo..masak lodeh. AM bersiap2 nak ke masjid..solat Hari Raya. Aku settlekan beberapa perkara yang belum settle..kemas dapo..hidangkan makanan. Punya la banyak keje..aku tak sedarAM dah balik dari solat. Bergegas aku naik ke atas dan *bertukar* ke pakaian yang sepatutnya. Setelah berhias...wangi2...aku turun dan terus menuju ke AM. Wahhh!!!...cam citer bawang putih bawang merah....hehehe. Aku memang sedih tul la. Bila aku menggengam kedua2 tangannya...mohon kemaafan..aku jadi sebak. Aku nangiskan siap mendodoi2,,,teresak2...sedih giler.*cam banyak dosa ek?*..kehkehkeh. AM kata jangan nangis la..nanti abis makeup aku...kena touchup balik plak..hiks. Selepas bermaaf2an...kami pun makan ler. Pastu kami amek la satu dua gambo kenangan di Aidilfitri 2008.




SELAMAT HARI RAYA.........MAAF ZAHIR DAN BATIN

Wassalam